Agencia Prensa Rural
Mapa del lloc Web
Suscríbete a servicioprensarural

Acompanyament internacional
Brigades de Solidaritat a Colòmbia
Associació Catalana per la Pau (ACP) / dilluns 8 de desembre de 2008
 

L’Observatori Internacional de Pau (IPO) és un moviment internacional d’acompanyament a les organitzacions camperoles colombianes. Fou fundat l’any 2005 i té voluntaris de diferents països (Anglaterra, Catalunya, Itàlia, Dinamarca, Estats Units).

A Catalunya, IPO està conformat per l’Associació Catalana per la Pau, Solidara i el Col·lectiu Maloka així com per desenes de persones a títol individual que han participat en aquestes accions d’acompanyament internacional a Colòmbia els darrers anys.

Les violacions als Drets Humans a Colòmbia han estat una constant en les darreres dècades. Són una conseqüència del conflicte armat més antic de l’hemisferi occidental.

En els darrers anys, l’elecció del President Álvaro Uribe Vélez i l’aplicació de la seva política “de Seguridad Democràtica” ha implicat una estratègia de guerra que involucra a la població civil, elimina els drets i garanties ciutadanes contemplades a la Constitució Política de 1991 i assegura la impunitat per als grups paramilitars i les forces de seguretat de l’Estat davant de les violacions als Drets Humans comeses.

Complementàriament, des de fa 5 anys s’està executant el Plan Colombia, una estratègia militar conjunta dels EUA i el govern colombià que té per objectiu acabar amb la plantació de la planta de coca i que inclou fumigacions amb productes tòxics en diferents àrees. A dia d’avui, el Plan Colombia no només no ha servit per a resoldre el conflicte sinó que està causant danys irreparables als cultius d’extenses zones del país i afectant les relacions amb els estats veïns, que veuen com es viola la seva sobirania i s’ataca les seves poblacions properes a la frontera.

La població camperola ha estat històricament la més afectada per la violència i ha buscat en les diferents etapes del conflicte mecanismes de protecció i defensa basats en l’organització social que els permetés continuar el seu projecte de vida i desenvolupament. En aquest marc, la demanda d’acompanyament internacional surt des de les pròpies organitacions camperoles i s’articula de la seguent manera:

Acompanyament Físic

A causa del nivell de risc que viuen les organitzacions i en particular els seus líders, els i les membres d’IPO realitzen acompanyament físic amb la finalitat d’oferir-los protecció davant els actors armats del conflicte i d’acord a la teoria de la pressió/dissuasió. IPO acompanya als membres de les comunitats en els seus desplaçaments dins i fora de les regions, en reunions, esdeveniments, denúncies dins el respecte a la legalitat colombiana.

Acompanyament Polític

L’acompanyament polític és el treball de solidaritat a l’exterior de Colòmbia. Aquest enforteix els mateixos processos de les organitzacions camperoles. Això inclou la visibilització del context polític i dels processos de resistència de les comunitats mitjançant gires, presentacions, exposicions i realització de material àudio-visual. IPO exerceix també pressió política a través d’una xarxa de recolzament en l’exterior que s’encarrega de difondre les denúncies de les comunitats a organitzacions internacionals de drets humans, institucions governamentals i altres organismes de protecció internacional.


Acompanyament Tècnic

Respectant l’autodeterminació, la cultura i la realitat política de les organitzacions camperoles, IPO ofereix acompanyament tècnic a través de projectes, tallers i cursets amb l’objectiu de contribuïr a la millora de les condicions de vida de les comunitats.

Si estàs interessat/da en participar de les activitats d’IPO, contacta amb nosaltres: brigades.acp@pangea.org

Associació Catalana per la Pau