Agencia Prensa Rural
Indholdsoversigt
Suscríbete a servicioprensarural

Venstreorienteret præsidentkandidat udsat for attentat i Colombia
Ukendte gerningsmænd angreb søndag den 23. februar den venstreorienterede præsidentkandidat Aida Avellas konvoj i det nordlige Colombia. Ingen kom til skade.
Rasmus Kjærhus Nørgaard / tirsdag 25. februar 2014 / Español
 
»Vælg freden« er slogan for Aída Avellas præsidentkampagne i Colombia.

Angrebet bidrager til en i forvejen yderst anspændt situation i Colombia, hvor der afholdes valg den 25. maj. Et valg, der får afgørende betydning for regeringens bestræbelser på at sikre en fredsaftale med guerillabevægelsen FARC.

Den 65-årige Aida Avella, der er medlem af partiet Unión Patriótica, blev angrebet af ukendte gerningsmænd på motorcykel, imens hun og hendes følge kørte i den nordøstlige region Arauca; en region, hvor både FARC og ELN traditionelt set står stærkt.

Ingen kom til skade under angrebet, og Avellas bil blev ikke ramt af de affyrede skud.

Paramilitære grupper udsendte tidligere på året en pressemeddelelse, hvor der blev sat navne og dusør på en række venstrefløjsfolk, herunder fire talspersoner for Unión Patrótica.

Læs artiklen » Paramilitære udlover dusør for mord på navngivne colombianske venstrefløjsfolk« på Modkraft

Symbol for venstrefløjens historie

At Aida Avella udgør et mål for væbnede angreb, kommer derfor ikke bag på Nina Lendal, der, udover at være én af kræfterne bag kampagnen politiskefanger.dk, har rejst i Colombia.

– Alene det faktum, at hun er venstreorienteret, gør hende til et mål. Hun har desuden en stærk historie. Hun var allerede med i Unión Patriótica i 1980’erne, da partiet blev udslettet af de paramilitære. Op igennem 1990’erne stod hun i spidsen for partiet, men måtte flygte. Nu er hun vendt tilbage til Colombia med nyt håb, siger Nina Lendal til Modkraft.

Hvem der står bag attentatforsøget, er endnu ukendt. Lendal peger på, at Colombias magtfulde politiske elite er dybt engageret i de paramilitære styrker:

– Våbenmændene, der udførte attentatet, ved, at der er en dusør på Avellas hoved. Men det afgørende spørgsmål er, hvem der er afsenderen? De paramilitære har blot proklameret, at de har fået ordre på at myrde hende. Men af hvem? Det er alment kendt, at den politiske elite er involveret i de paramilitære styrker. De er ganske enkelt bange for social forandring, siger hun.

Søndagens attentatforsøg er dermed ikke en isoleret begivenhed, men et anslag mod den colombianske fredsbevægelse som helhed.

– Den store fredsbevægelse i landet har konstateret, at Colombia simpelthen ikke er demokratisk modent til, at de stiller op ved det kommende valg. Store dele af den sociale bevægelse har dog, i kraft af fredsforhandlingerne, fået blod på tanden i forhold til at stille op. Men de oplever, at forfølgelsen fortsætter, siger Nina Lendal.

Opgør mellem højrefløjskandidater

Netop social forandring skal det latinamerikanske land kigge langt efter.

Valget til maj tegner til at blive et opgør imellem de to højrefløjskandidater; den nuværende præsident Juan Manuel Santos på den ene side og Óscar Iván Zuluaga på den anden.

Lendal påpeger samtidig, at det colombianske demokrati er en vanskelig størrelse at indkredse – vold, korruption og købte stemmer er en del af den politiske virkelighed.

Avellas parti Unión Patriótica er sammen med andre venstrefløjspartier i landet gået sammen i koalition, hvor de støtter op om Bogotás tidligere borgmester Clara López Obregón fra partiet Polo Democratico.

Ifølge en meningsmåling foretaget i starten af februar, har hun opbakning fra omkring 6 procent af befolkningen.